Forskere utarbeidet ny metode for å gro nye tenner hos pasienter

Forskere utarbeidet ny metode for å gro nye tenner hos pasienter

I følge nyere forskning publisert i Scientific Reports i januar i år, kommer rotfylling i fremtiden kunne bli erstattet i stor grad med en revolusjonerende stamcellebehandling som stimulerer vekst av nytt tannvev for å reparere sprekker og hull i tennene.

Denne typen behandlingen øker tennenes naturlige evne til å reparere seg selv ved å aktivere stamcellene med et klinisk godkjent medikament som heter tideglusib. Resultatene fra forskningen tilviser at tannleger vil kunne bruke medikamentet for å behandle tannråte uten rotfylling, og samtidig redusere både pris og bruk av tid.

I undersøkelsene som ble gjennomført har en biologisk nedbrytbar kollagensvamp dynket i medikamentet blitt brukt for å plassere i hulrommet, for å så bli forseglet. Kollagensvamper er klinisk godkjente for bruk og passer dermed utmerket i denne prosedyren. Plasseringen av kollagensvamp med medikamentet førte til at tannen kunne gradvis gjenoppbygge sin struktur på en naturlig måte og med denne metoden klarte tanncellene å gjenoppbygge hull fra overflaten av tannen til roten. Tidligere forskning på dette området har vist at medikamentet stimulerer stamcellene i midten av tannen. Slik kan prosessen med tannproduksjonen igangsettes og bidra til å reversere andre større defekter som kan forekomme innen tannhelse. Forskningsrapporten viste at forsøksmusene som fikk denne tannbehandlingen hadde noen uker senere fått nye tenner og at kollagensvampen var helt nedbrutt. Det er planlagt med kliniske forsøk med samme tannbehandling på mennesker senere i år.

Det er alltid foretrukkent å forsøke å gjenoppbygge den originale tannstrukturen da vanlig fylling som brukes i dag kan svekke tannen og eksponere den for infeksjoner, erosjon og til slutt føre til at tannen faller av. Den nye metoden med å bygge opp tannen har i følge forskerne potensialet til å eliminere disse problemene. Forberedelsene til en slik prosedyre vil være veldig lik til ordinære tannprosedyrer. Det blir behov for å drille vekk de råtne delene av tannen, men denne tannbehandlingen kan likevel begrense tannlegeskrekk som pasienter normalt sliter med. Tannlegesjekken kan med andre ord bli mye lettere for pasientene, tennene og tannleger.

Skylden: https://www.theguardian.com/science/2017/jan/09/decline-of-the-dentists-drill-drug-helps-rotten-teeth-regenerate-trial-shows?CMP=share_btn_fb